skip to Main Content

Nordijska hoja (NH) – delavnica

Nordijska hoja

Delavnica nordijske hoje (NH)

Nordijska hoja je izboljšana tehnika hoje, ki uporablja palice za obremenitev zgornjega dela telesa in nog. Zagotavlja vam zelo učinkovito celovito vadbo, čeprav mogoče pri sami hoji nimate takšnega občutka! Nordijska hoja je zabavna in družabna dejavnost, v kateri lahko uživate na prostem skozi vse leto. Je idealna rekreacija, če že nekaj časa niste vadili ali ne marate tradicionalnih športov ali telovadnih dejavnosti.

Je nordijska hoja primerna za vas?

V kolikor znate hoditi, potem se lahko naučite hoditi tudi z nordijskimi palicami. Palice nam pomagajo, da razbremenimo sklepe bolj, kot druge aktivnosti. Vadba je zelo učinkovita za ljudi z motnjami gibanja ali tiste, ki okrevajo po bolezni ali poškodbi. Zato je v zadnjem času mnogokrat dopolnilna rehabilitacijska vadba po operacijah kolen, hrbtenice in drugih poškodb.

Raziskave kažejo, da v zadnjih letih zaposleni vse več časa presedimo pred računalnikom. Zato je nujno potrebna izvedba gibanja v naravi vsaj 30 min, če je možno tudi več. Če si vzamemo čas za hojo, naj bo ta učinkovita, saj nam bo srce in celotno telo hvaležno.

Nordijska hoja
Nordijska hoja - uvodni teoretični del

Delavnica nordijske hoje

Kratek teoretični del je uvod vsake delavnice nordijske hoje, katero izvajamo v naravi. Že preprosta hoja je tudi učinkovita antistresna terapija. Poznano je, da spadata hoja s palicami in tek na smučeh med najučinkovitejše oblike športne rekreacije.

Nordijska hoja
Nordijska hoja
Nordijska hoja
Vsebina uvodnega dela delavnice

 • Zakaj bi uporabljali palice za nordijsko hojo?
 • Učinki hoje s palicami na telo.
 • Srčni utrip in območja efektivnega gibanja.
 • Oprema za NH (dolžina palic, obutev, oblačila, itd.).
 • Vaje za ogrevanje in razteg mišic.

Tečaj nordijske hoje izvaja

Tečaj izvaja strokovno usposobljena oseba z licenco učitelj nordijske hoje in teka.

Praktični del delavnice nordijske hoje

Delavnica nordijske hoje

 • Tečaj je organiziran v skupinah od 8 – 15 oseb (po potrebi organiziramo več skupin).
 • Praktični del vključuje: ogrevanje, igre, poučevanje dvotaktnega diagonalnega koraka, dvo in trokaraka, utrjevanje z vajami v parih in raztezanje.
 • Tečaj se izvaja na terenu v naravi.
 • V času tečaja udeležencem zagotovimo palice za nordijsko hojo.
Nordijska hoja
Nordijska hoja
Nordijska hoja

Cilj delavnice

Cilj delavnice je seznaniti in naučiti udeležence tehnike nordijske hoje s poudarkom na vsestransko obremenitev telesa in izboljšanje funkcionalnih sposobnosti.

Namen delavnice

Namen ukrepa zdravja zaposlenih: Podjetja zaposlenim omogočijo delavnico učenja nordijske hoje s poudarkom na njihovih telesnih zmožnostih v določenih starostnih obdobjih. Zaposleni pridobijo znanja in veščine za učinkovito izvedbo.

Dodatni pozitivni učinki nordijske hoje (v primerjavi z običajno hojo):

 • V gibanje je vključeno skoraj celo telo (do 90% mišic).
 • Hitreje krepi srce in ožilje, dihala ter mišice (rok, trupa in nog).
 • Učinkoviteje poveča gibljivost vseh sklepov in hrbtenice.
 • Srčni frekvenca je višja do 20 udarcev / minuto in poraba kisika za 25%.
 • Poraba kalorij je višja za 20 do 40%.
 • Vodi k bolj pokončni hoji in popravlja vzorec hoje.
 • Občutno zmanjša / odpravlja bolečine (npr. v vratu, ramenih in križu).
 • Za 25% manj obremeni skočni, kolenski in kolčni sklep ter hrbtenico.
 • Hitreje zmanjša utrujenost in stres ter izboljša splošno počutje.

Tehnika nordijske hoje - osnovni korak

Tehnika nordijske hoje je učinkovita dopolnitev osnovnega zamaha rok med vsakodnevno hojo. Osnovni korak se imenuje dvotaktni diagonalni, saj pri tem izvajamo naravno nasprotno gibanje rok in nog. Korak je daljši in nam omogoča, da se z eno roko odrinemo naprej. Zgornji del trupa je nagnjen nekoliko naprej, pogled je usmerjen naravnost. Roke zamahujemo ravno obratno kot noge. Če gre naprej leva roka, ji sledi desna roka in obratno. Rame povlecite sproščeno nazaj in navzdol. S tem razširite prsni koš in omogočite pravilno dihanje. Med hojo večkrat preverite svojo držo telesa. Roko, s katero zamahnete nazaj razprite in izpustite palico. S tem razbremenite mišice rok.

mnenja

Kaj pravijo naši udeleženci delavnic?

Avatar - Moški

Veliko presenečenje, šel sem “\firbcat\”, vrnil se z bogato izkušnjo.

Matej
Rating: 5
Avatar - Ženski

Z veseljem bi se udeležila še kakšne delavnice ali celo organizirane hoje enkrat na teden. hvala!

Nina
Rating: 5
Avatar - Ženski

Super delavnica – zelo podpiram promocijo takšnih oblik gibanja, ki so široko dostopne, nam ne vzamejo veliko časa in so tudi poceni. Z veseljem bi se udeležila tudi delavnice, na kateri bi nam voditelji pokazali vaje, ki jih lahko hitro naredimo med pavzo na delovnem mestu (razgibavanje in sprostitev rok, ramen, hrbta, vratu, ipd.). Predlagam, da bi imeli takšne delavnice 1x ali 2x letno, da nas malo spodbudijo h gibanju.

Anja
Rating: 5

Nordijska hoja inštruktorice Polona Štajnar _ metodologija in izvedba delavnice

V skupini Šola Zdravja Koseški Bajer smo imeli trening pravilnega izvajanja nordijske Hoje v času od 10.00 do 11.30 ga je na travniku nad Koseškim bajerjem vodila Inštruktorica Polona Štajnar. Bilo je okoli 10 udeležencev iz ljubljanskih skupin Šole Zdravja.

Avatar - Moški

Polona Štajnar je poskrbela za vse elemente treninga od prvega do zadnjega. Tečajniki so imeli velik nabor različnih dolžin nordijskih palic, lahko pa so uporabili svoje. Sledila je zgoščene in jasna obrazložitev karakteristik nordijske hoje. Začetni del tečaja je potekal na bližnjem travniku. Polona je uvajala tečajnike v smeri nordijske šole na nevsiljiv način, od prvih korakov in nošenja palic do končnih pravih nordijskih korakov. Že sama je prikazala s svojo hojo kako se hodi in vsakega tečajnika je še posebej opozarjala na pravilno hojo. Pomembna je bila tudi njena odlična fizična priprava od drže telesa, do izvedbe gibov in športnih oblačil. Zato so jo tečajniki (v letih okoli 70 let) z lahkoto spremljali in brez težav napredovali. Zadnji del tečaja so izvedli v poteh v smeri Mosteca, tako, da so hodili navkreber navzgor in navzdol. Vodenje Polone je prineslo odlično razpoloženje in odločenost udeležencev, da si kupijo lastne palice. Obrazložila jim je tudi dobrobit nordijske hoje za telo in dobro razpoloženje ter posebno poudarila blagodejne učinke povečane izmenjave zraka in močnejše in globlje ventilacije pljuč. Trening inštruktorice Polone Štajnar močno priporočam.

Uroš Stanič - Član skupine ŠZ Koseški bajer
Rating: 5
Back To Top

prijavite se na

TeamVital e-novičke

Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni o zanimivih akcijah, prihajajočih ugodnostih in mnogo več!

This will close in 0 seconds