skip to Main Content

Zdravje kot biser – se tega zavedamo, ga negujemo?

Blog

Zdravje kot biser – se tega zavedamo, ga negujemo?

Ženske boste dobro vedele kaj mislim, ko govorim o biserih. Ogrlico ali drugi nakit skrbno negujemo, pazimo, da ne poškodujemo. Z lepo biserno ogrlico se dobro počutimo in nam daje neke vrsto dodatne energije. Tudi moški radi vidite lepo žensko, ki sije kot biser, kajne?

Zdravje kot biser

Se sprašujete, kje je tu povezava z zdravjem? Tudi naše zdravje bi morali občutiti kot biser, katerega skrbno čuvamo in negujemo. Ko smo zdravi, sijemo v sebi, v svojo okolico in to občuti naša okolica. Je tako tudi v resnici?

So vaši zaposleni vaši biseri? Jih tako občutite in se tega zavedate? Jih negujete in pazite na njihovo zdravje, kot na bisere preko skrbno pripravljenih programov zdravja?

Programi zdravja morajo biti usmerjeni v rezultate, saj se le tako pokaže pravi SIJ zaposlenih.

Vlaganje v zdravje zaposlenih je najboljša dolgoročna naložba, saj zaposleni znajo ceniti skrb podjetja za njihovo zdravje.

Ste v vašem podjetju že pričeli načrtovati program zdravja in vam je zmanjkalo časa, da dokončate?
Veliko podjetij je že pričelo izvajati določene ukrepe, na mnogih področjih, kot npr.: uvajanje različnih športnih aktivnosti v popoldanskem času, team-building s športno tematiko, različne delavnice, … In še bi lahko dolgo naštevala…; Vsekakor, so vse aktivnosti veliko boljše, kot nič.

Pa vendar, vse te aktivnosti, ki se nalagajo druga na drugo ne prinesejo vedno želenih zgornjih rezultatov izboljšanja. Se sprašujete zakaj?
Kmalu se izkaže, da zaposlene nenehne aktivnosti celo obremenjujejo namesto, da jim dajejo dodatno energijo in veselje. Zaposleni so se na začetku v program sicer z veseljem vključili, vendar kasneje je počasi zmanjkovalo časa in motivacije za nadaljevanje. Izkaže se, da je v najeti športni dvorani samo še nekaj entuziastov, ki igrajo košarko, tekaški treningi so usmerjeni samo v ljubljanski maraton, za popoldanske aktivnosti zaposleni enostavno nimajo več časa … Tako se po nekaj letih izkaže, da vsi ti programi niso dosegli želenih rezultatov.

Zdravja prehrana
Maraton za zdravje
Pregled pri zdravniku

Praksa kaže, da številne aktivnosti, ki jih nudi podjetje in niso ciljno usmerjene, le delno ali samo začasno izboljšajo fizično zdravje zaposlenih.
Pa je to res? Se to resnično dogaja? In odgovor je žal – DA!

Rešitev je dokaj enostavna in se imenuje NAČRTOVANJE.
ZA zdrave in zadovoljne zaposlene je prvi pogoj sistematično in skrbno načrtovanje programa, ki je ciljno usmerjen v rezultate izboljšanja zdravja. Samo dolgoročno skrbno načrtovanje bo pripeljalo do želenih rezultatov. To velja tako v poslovnem, kot privatnem svetu in ravno tako na področju zdravja zaposlenih.

Zaposleni

V nekaterih podjetjih ste že pričeli z uvajanjem ukrepov zdravja zaposlenih in nimate časa nadaljevati? Se sprašujete, zakaj posamezni ukrepi ne prinesejo rezultatov? Mogoče niso bili ciljno dovolj dobro usmerjeni?

7 Osnovnih ciljno usmerjenih postopkov:

  • Podpora vodstva in zaveza k zdravju zaposlenih je osnovni pogoj.
  • Izbor promotorja zdravja v podjetju in ocena potreb.
  • Priprava načrta na podlagi rezultatov analize, ki pokaže, kje je potrebno izboljšanje.
  • Postavljanje ukrepov po prioritetah in izvajanje programa.
  • Spremljanje in evalvacija programa.
  • Dopolnjevanje programa.
  • Ponovna ocena potreb in nadaljevanje v novo obdobje.

Ste v vašem podjetju že pričeli načrtovati program zdravja in vam je zmanjkalo časa, da dokončate?

Kakšne so vaše dobre prakse v podjetju? Že izvajate načrtovanje zdravja zaposlenih?
Pišite mi in naslednjič objavim vaš primer dobre prakse! V Sloveniji to potrebujemo, mar ne?

Ko imaš zdravje, imaš vse!

Ostanite zdravi!

Back To Top

prijavite se na

TeamVital e-novičke

Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni o zanimivih akcijah, prihajajočih ugodnostih in mnogo več!

This will close in 0 seconds